-

Kemijokeen istutettiin juhannuksen alla pyyntikokoisia kirjolohia vapaa-ajan kalastajien kalastettavaksi

0 kommenttia

Kemijokeen istutettiin pyyntikokoisia kirjolohia juhannukseksi. Istutukset tehtiin samana päivänä Kemijoen varrella Vaaralassa, Lainaanrannassa ja Alakorkalossa.

Lainaanrannassa Kemijoen vesiin päästettiin 308 kiloa kirjolohta. Kalat olivat keskipainoltaan 1,240-kiloisia. Kirjolohet tuotiin istutuspaikalle säiliöautolla. Kalat istutti Kemijokeen Voimalohi Oy, joka hoitaa Kemijoki oy:n ja Pohjolan Voiman kalataloudellisia istutusvelvoitteita.

Kemijoki Oy:lle ja Pohjolan Voimalle on määrätty kalataloudelliset istutusvelvoitteet vesivoimarakentamisen vuoksi. Kalataloudellisia istutusvelvoitteita on toteutettu 1980-luvun alkupuolelta lähtien.

Voimalohi Oy:n tuotantopäällikkö Mika Pylväs ja kalanviljelijä Aulis Pätsi tarkastelivat vieressä, kun kaloja laskettiin jokeen.

”Pirttikosken ja Isohaaran välille istutetaan vuosittain 29 000 kiloa kalaa. Koko Kemijoen velvoiteistutusmäärä on 36 000 kiloa”, Mika Pylväs kertoi.

Mukana istutusta valvomassa oli myös Lapin Ely-keskuksen kalatalousasiantuntija Kare Koivisto. Hän tarkasti kalasäiliöt ja tarkkaili, että istutus meni niin kuin piti.

”Kirjolohi sopii hyvin istukkaaksi säännösteltyihin vesistöihin, sillä se ei lisäänny eikä se uhkaa muita kalalajeja. Nämä istutukset aktivoivat kalastajia todella hyvin”, Koivisto kertoi.

Lainaanrannassa olikin muutamia innokkaita viehekalastajia seuraamassa kirjolohien istutusta. Veikko Erkkilä, 11, tuli Lainaanrantaan kokeilemaan onneaan nähtyään lehdessä tiedotteen kirjolohien istutuksesta. Hän aikoi saada yhden kirjolohen saaliiksi – ja näin kävikin. Uistimeen tarttunut kirjolohi päätyi juhannuskalaksi.

”Äiti sanoi, että yksi kala riittää”, Veikko tuumasi kalan saatuaan. Kalastajille onkin kolmen kalan päiväkiintiö, jota ei saa ylittää.

Rovaniemellä Korkalon ja Rovaniemen osakaskuntien alueella Kemijoessa voi kalastaa yhtenäisluvalla, jota osakaskunnat myyvät. Lisäksi jokaisen 18–69-vuotiaan pitää maksaa valtion kalastonhoitomaksu (ennen 31.12.2023 65-vuotta täyttäneet ovat vapautettuja kalastonhoitomaksusta).  Alle 18-vuotiaat eivät tarvitse osakaskuntien yhtenäislupaa. He voivat kalastaa ilmaiseksi. Tällä osakaskunnat ovat halunneet tukea nuorison kalastusharrastusta. 

Myös osakaskunnat istuttavat kirjolohia Rovaniemen alueelle. Nämä istutukset alkavat heinäkuun alussa, joten kirjolohia pitäisi riittää koko kalastuskauden ajalle.

Lisätietoja istutusasioista:

Kalatalousasiantuntija Kare Koivisto, Lapin Ely-keskus, p. +358 295 037 067, kare.koivisto@ely-keskus.fi