-

Lappi ja Oulu tempaisivat kalatalouskeskusten välisen yhteistyön merkeissä Kemin markkinoilla

0 kommenttia

Lapin Kalatalouskeskus ry ja Oulun kalatalouskeskus / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Oulu osallistuivat toukokuun lopulla yhteisellä osastolla Täiköntorin markkinoille, jotka pidettiin Kemin keskustassa.

Mukana yhteistyössä oli myös Lähikalaa lautaselle -hanke, jota hallinnoi Oulun Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Oulu ry.

Täiköntorin markkinoilla on pitkät perinteet Kemin kalamarkkinoina, joten kalatalouskeskusten osallistuminen markkinoille otettiin järjestäjien ja yleisön puolesta ilolla vastaan. Sää oli keväisen aurinkoinen ja viileätuulinen. Lapin ja Oulun kalatalouskeskusten teltalla vieraili kahden päivän aikana 300–400 markkinakävijää.

Monipuolisesti kalatietoutta

Yhteisosastolla Lapin Kalatalouskeskus ja Oulun kalatalouskeskus sekä Oulun Maa- ja kotitalousnaiset tarjosivat monipuolisesti kalatalous-, kalastus- ja vesistötietoutta kävijöille. Keskusteluja syntyi muun muassa merialueen kalastuksesta ja kalastuksenvalvonnasta.

”Tavoittelemme kalastustietoisuuden lisäämisellä sekä kalastuksen harrastajien määrän kasvua että uusia osakaskunta- ja kalatalousaluetoimijoita”, Lapin kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Anna-Leena Inkerö kertoo.

Markkinoiden ensimmäisenä päivänä Oulun kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Tahkola fileerasi osastolla ahvenia ja kertoi kalan oikeanlaisesta käsittelystä.

Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Maarit Satomaa paistoi Tahkolan fileeroimat ahvenet ja tarjosi ne markkinakävijöille maisteltavaksi. Kiinnostuneita riitti koko päivän ajaksi sekä fileeroimista seuraamaan että maukkaita ahvenpaloja maistamaan.

Toisena päivänä Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Lähikalaa lautaselle -hankkeen Topi Kumpulainen paistoi markkinaväelle tarjottavia kalaporkkanapihvejä.

”Kalaa pidetään kalliina raaka-aineena. Kun pihveissä on puolet kalaa ja puolet porkkanaa ja perunaa, niiden hinta laskee huomattavasti. Samalla tulee käytettyä vähempiarvoisia kaloja, kuten näissä säynettä”, Kumpulainen kertoi.

Kaikki tarjottava oli kävijöille maksutonta. Kalatalouskeskusten ja Maa- ja kotitalousnaisten tavoitteena oli lisätä tietoa kotimaisen kalan terveellisyydestä. Lisäksi maistatuksella haluttiin edistää kotimaisen kalan käyttöä ja kannustaa ihmisiä kalastusharrastuksen pariin.

”Kalaa maisteltiin ennakkoluulottomasti. Kalaporkkanapihviä pidettiin erinomaisena uutuutena ja vaihtoehtona perinteisten kalaruokien rinnalle”, Kumpulainen sanoi.

Yhteistyö kasvoi ja syveni

Lapin ja Oulun kalatalouskeskusten yhteisen markkinahankkeen tavoitteena oli kalastusharrastuksen, kalastus- ja kalatietoisuuden ja kotimaisen kalan käytön edistäminen.

Kalamarkkinahankkeen (Kalastus tutuksi kahden maakunnan markkinaväelle 2) yhtä tärkeänä tavoitteena oli lujittaa maakuntien rajat ylittävää kalatalouskeskusten yhteistyötä. Kemi on maantieteellisesti kahden kalatalouskeskuksen rajalla. Siksi toimijat kokivat Täiköntorin markkinat molempia kalatalouskeskuksia hyödyttäviksi.

Kemissä vedetty markkinatempaus oli jo toinen yhteisponnistus, jonka Lapin Kalatalouskeskus ry ja Oulun kalatalouskeskus tekivät. Yhteistyötä ehdittiin suunnitella vuoden verran, ennen kuin se toden teolla alkoi vuoden 2023 Posion Muikkumarkkinoilta.

”Jo vuosi sitten vakuutuimme siitä, että yhdessä toimimalla saamme kaikkien vahvuudet valjastettua. Viime vuonna saimme markkinatempauksestamme runsaasti positiivista palautetta”, kertoo Oulun kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Tahkola.

Heikki Tahkola ja Anna-Leena Inkerö ovat vahvasti sen kannalla, että maakunnan rajat ylittävä yhteistyö on hyödyksi koko pohjoiselle kalataloudelle. Kalatalouskeskukset miettivät jo markkinoilla uusia ideoita yhteistyön hyödyntämiseksi.

 

Lisätiedot:                         

Heikki Tahkola, p. 040 7477 652

Anna-Leena Inkerö, p. 040 5500 527

 

Lapin ja Oulun kalatalouskeskukset ovat saaneet Kemin Täiköntorin markkinoille osallistumiseen avustusta Lapin ELY-keskukselta alueellisen kalatalouden edistämishankkeiden määrärahoista, jotka ELY-keskuksille myöntää Maa- ja metsätalousministeriö.