-

Madekausi on käynnissä - pyydyskalastaja merkitse talvipyydykset oikein!

0 kommenttia

Talvikalastuksesta on päästy nauttimaan koko maassa ja mateenkalastajat ovat löytäneet tiensä apajille. Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa pyydyksillä kalastavia pyydysten oikeista merkintätavoista ja tarvittavista kalastusluvista.

Näin merkitset talvipyydykset oikein:

1) Halkaisijaltaan Yli 40 cm avannot on merkattava vähintään 1,2 m korkealla merkkisalolla, joka ei ole väriltään valkoinen.

2) Salkoon on laitettava kaikkiin sivusuuntiin näkyvä 2 cm korkea heijastin.

3) Merkkisalko, jokaiseen avantoon. Jos pyydys tai usean yhteen liitetyn pyydyksen muodostama kokonaisuus on pituudeltaan yli 10 metriä, on merkkisalkoa käytettävä pyydyksen molemmissa päissä.

4) Merkintä viimeistellään yhteystiedoilla. Pyydyksen asettajan nimi- ja yhteystiedot sekä kalastusoikeuden osoittava merkki tulee kiinnittää merkkisalon yhteyteen.

Talvipyydysten merkintä on turvallisuusasia - heijastimella varustettu tarpeeksi korkea merkkisalko näkyy kauas ja varoittaa jäillä liikkujia avannosta. Ota aina selvää myös jäiden kestävyydestä! Jäillä jalan liikkuessa tulee aina varmistaa, että alla on vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä. Moottorikelkalla pyydyksille ajettaessa teräsjäätä on oltava koko reitillä vähintään 15 senttimetriä.

Tarkemmat ohjeet kalastusasetuksen vaatimista pyydysmerkinnöistä löydät Kalatalouden Keskusliiton julkaisemasta esitteestä Merkitse pyydyksesi oikein

Made on talvikalastajan mielisaalis ja talvipöydän herkku

Madesesonki on käynnissä koko maassa. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu on jokatalvinen tapahtuma. Mateen kutu houkuttelee kalastajia apajille madesaaliin perässä. Made on monipuolinen ja erinomainen ruokakala. Kalan liha on maukasta ja vähärasvaista. Made sopii erinomaisesti kalakeittoon, paistamiseen tai uuniruokiin.

Mateen pilkkiminen on ilmaista, mutta muut kalastusmuodot, kuten verkkokalastus, katiskat tai maderysät vaativat vesialueen omistajan luvan ja 18–69-vuotiailta kalastonhoitomaksun. Kalastajat, jotka ovat ehtineet täyttää 65 vuotta 31.12.2023 tai sitä ennen ovat kuitenkin vapautettuja kalastonhoitomaksusta. Muista myös, että kalastuslain mukaan vanha pyyntitapa, koukun tahallinen tartuttaminen kalaan ulkopuolelta, on kiellettyä. Sen sijaan madetta voi pilkkiä esimerkiksi syötitetyllä mademorrilla. Saaliiksi otettava kala on myös lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla tavalla.

Kalastonhoitomaksun voi suorittaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, Eräluvat-sovelluksella, palvelunumeron 020 69 2424 kautta tai Metsähallituksen luontokeskuksissa. Kalastonhoitomaksu maksaa vuodeksi 47 euroa, seitsemäksi vuorokaudeksi 16 euroa ja vuorokaudeksi 6 euroa.

Lisätietoa pyydysten merkitsemisestä ja mateenpyynnistä:

Tiedottaja Tapio Gustafsson
Kalatalouden Keskusliitto
puh. 044 4931 457