-

Miten löydän kalastusluvan Lapissa – oikea lupa oikeaan paikkaan

0 kommenttia

Mieli tekee Lappiin kalastamaan, ja kalastuskohteitahan Lapista löytyy pilvin pimein. Mutta mistä saada luvat ostettua juuri omaan unelmapaikkaan?

Teimme muutaman vinkin listan siitä, miten kalastusluvan voi ostaa Lapin vesille. 

Muista kalastonhoitomaksu!

Ensisijaista on tietysti maksaa valtion kalastonhoitomaksu, joka tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia.

Kalastonhoitomaksun maksaa helposti Metsähallituksen verkkopalvelussa:

Kalastusluvan ostaminen

Kalastusluvat osakaskuntien vesialueille ja viehekalastuksen yhteislupa-alueille

Osakaskuntien kalastusluvista löytyy tietoja osakaskuntien verkkosivuilta, mutta helpompi tapa on etsiä lupia niiden vesialueille verkkopalveluista. Lappilaisten osakaskuntien kalastuslupia löytyy seuraavista palveluista:

Näissä palveluissa on myös viehekalastuksen yhteislupa-alueiden kalastuslupia. 

Lapissa toimii 14 kalatalousaluetta, joilla lähes kaikilla on omat verkkosivunsa. Lappiin kalastamaan tullessa kannattaakin kurkata sivuilta, mitä niillä kerrotaan kalastusluvista ja niitä myyvistä tahoista. Joillakin kalatalousalueilla on listattuna sivuillaan myös osakaskuntien tietoja.

Lisätietoa luvista ja hankinnasta voitte kysyä myös meiltä eli Lapin Kalatalouskeskukselta.

Kalastusluvat valtion vesille

Metsähallitukselta saat valtakunnallisen kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvat valtion vesialueille. Kalastusluvat voi ostaa 

Metsähallituksen kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti:

  • Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, perholla, pilkkimällä tai onkimalla lupa-alueen ehdoista riippuen. Vapaluvan tarvitset siis esimerkiksi silloin, kun kalastat virvelillä.
  • Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla.

Metsähallitus myy vapalupia 49 Lapin kohteeseen. Niitä on ympäri Lappia. Saatavilla olevissa lupatyypeissä, niiden hinnoissa sekä myyntipaikoissa on vaihtelua vapa-alueen mukaan. Vapalupa-alueiden omilla verkkosivuilla lukee, millaisen luvan kohteeseen voi ostaa, mikä sen hinta on ja mistä sen voi ostaa. Tarkemmat tiedot kohteista löydät täältä: 

Osa valtion vesistä on pyydyslupa-alueita. Lapissa niitä on 22 kohdetta. Kun tietylle pyydyslupa-alueelle hankkii Metsähallitukselta pyydysluvan, saa kyseisellä alueella kalastaa verkoilla, katiskoilla, syöttikoukulla, rysällä, mertapyydyksellä, pitkälläsiimalla, atraimella (tuulastus), harppuunalla tai jousella. Pyydysluvat ovat pyynti- tai venekuntakohtaisia, ja ne ovat voimassa kalenterivuoden. Lisätiedot: