-

Muikkumarkkinat avasi Lapin ja Oulun yhteistyön

0 kommenttia

Kahden kalatalouskeskuksen yhteinen osasto toteutui yli odotusten Posion Muikkumarkkinoilla

Lapin Kalatalouskeskus ry ja Oulun kalatalouskeskus / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Oulu osallistuivat perinteisille Posion Muikkumarkkinoille yhteisellä osastolla. Heinäkuun puolivälissä pidetyt Muikkumarkkinat keräsivät runsaan määrän kävijöitä kahden markkinapäivän aikana.

Yhteisosastolla Lapin Kalatalouskeskus ja Oulun kalatalouskeskus sekä Oulun Maa- ja kotitalousnaiset tarjosivat monenlaista kalatalous- ja kalastustietoutta kävijöille. Markkinoiden ensimmäisenä päivänä Oulun kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Tahkola fileerasi osastolla ahvenia ja kertoi kalan oikeanlaisesta käsittelystä.

”Katsomassa oli parhaimmillaan kymmeniä silmäpareja. Fileeraus kiinnosti todella paljon ja sitä kysyttiin vielä lauantainakin, että totta sinä alat kohta ahvenia käsittelemään. Kiinnostusta oli enemmän kuin osasin kuvitella”, Tahkola kertoo.

Kalaa maistiaisiksi

Fileeratut ahvenet päätyivät Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijan Topi Kumpulaisen paistinpannulle. Kumpulainen paistoi ahvenet suoraan markkinakävijöiden maisteltaviksi. Kalaherkku upposikin helposti kaikenikäisten suihin.

Lauantaina Kumpulainen maistatti kävijöillä särkitahnanappisia. Niitä meni muutamassa tunnissa lähes 400 kappaletta.

”Tavoite täyttyi sille, mitä maistatuksessa lähdettiin hakemaan. Ihmisiä kiinnosti kalatuotteet ja niitä maisteltiin ennakkoluulottomasti. Suuresta massasta ei löytynyt kuin muutama henkilö, joille kalat eivät maistuneet”, Topi Kumpulainen sanoo.

Kaikki tarjottava oli kävijöille maksutonta. Kalatalouskeskusten ja maa- ja kotitalousnaisten tavoitteena oli lisätä tietoa kotimaisen kalan terveellisyydestä. Lisäksi maistatuksella haluttiin edistää kotimaisen kalan käyttöä ja kannustaa ihmisiä kalastusharrastuksen pariin. Ihmisiä viihdytettiin myös kasvomaalausten tarjoamisella.

Paljon kysymyksiä

Kolmen teltan markkinatiloissa tavoitettiinkin Muikkumarkkinoilla kävijät tehokkaasti ja käytännönläheisesti. Lapin Kalatalouskeskuksen osassa jaettiin tietoa kalastuksenvalvonnasta sekä osakaskunta- ja kalatalousaluetoiminnasta ja kalatalousneuvonnasta.

Lapin Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Anna-Leena Inkerö sanoo kahden markkinapäivän olleen erittäin onnistuneita. Kalataloustietoutta teltalla kävi kuulemassa useampi sata kävijää.

”Kävijöitä kiinnosti kovasti etenkin kalastuksenvalvonnan asiat. Tavoittelemme kalastustietoisuuden lisäämisellä sekä kalastuksen harrastajien määrän kasvua että uusia osakaskunta- ja kalatalousaluetoimijoita”, Inkerö sanoo.

Muikkumarkkinakävijät olivat kiinnostuneita myös vesienhoidon kysymyksistä, valuma-aluekunnostuksista ja vesirutosta. Maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa sanoo, että maisemanhoito puhututtaa ihmisiä, sillä maisemien umpeutuminen huolettaa.

Satomaan mukaan markkinapäivien maistatuskaloiksi päätyivät juuri ahven ja särki, koska ne ovat vajaasti hyödynnettyjä, mutta hyviä ruokakaloja kaikkien käytettäväksi.

”Vähempiarvoisen kalan käyttö on ympäristöteko, sillä käyttö vaikuttaa suotuisasti vesien ravinnekiertoon. Kannat pysyvät kohtuullisina, kun ahventa ja särkeä pyydetään ja käytetään ravinnoksi. Halusimme kalankäsittelyllä ja maistatuksilla täällä osoittaa, että ahvenesta ja särjestä saadaan hyvää ruokaa”.

Lisää yhteistyötä

Muikkumarkkinoiden yhteisponnistus aloitti kalatalouden maakunnalliset rajat ylittävän yhteistyön kahden pohjoisimman kalatalouskeskuksen välillä.

Heikki Tahkola ja Anna-Leena Inkerö ovat vahvasti sen kannalla, että maakunnan rajat ylittävä yhteistyö kalaharrastuksen edistämiseen ja kalastustietoisuuden levittämiseen sujuu ja tulee jatkumaan.

”Tällaisella näin hyvin toimivalla yhteisosastolla ja porukalla on helppo jatkaa toimintaa muissakin tapahtumissa. Lapin Kalatalouskeskus ry:lle ja Oulun kalatalouskeskukselle on Muikkumarkkinat-projektin myötä tullut keinoja syventää ja parantaa kalatalouskeskusten välistä saumatonta yhteistyötä”, Inkerö ja Tahkola kertovat.

Muikkumarkkinat-hanke on saanut avustusta kalastonhoitomaksuvaroista Lapin ELY-keskukselta.