-

Pello Suomen kalastuspääkaupunki hakee uusia kalastajia Miekojärvelle

0 kommenttia

Pellon Kehityksen kipparoima kalastajarekry-hanke järjestää 18.5. kalastajapäivän Miekojärvellä Sirkkakosken vene- ja kalasatamassa. Kuluvan vuoden 2024 aikana Pellon kunta yhdessä alueen kaupallisten kalastajien kanssa toivoo löytävänsä uusia yrittäjähenkisiä kalastajia tai kalastajaperheitä Länsi-Lapin suurjärville.

Miekojärven kalastajien ja Pellon kunnan yhteistyö on tuottanut Sirkkakosken kalasatamahalliin nykyaikaiset laitoshyväksytyt tilaratkaisut. Satamahallin uudistetut ja auditoidut nykyaikaiset tilat ja mm. pakastekonttiratkaisu takaavat, että Napapiirillä pyydetyt kalat saadaan jalostettua ja toimitettua ostajien toiveiden mukaan.

Erkin päivän kalastajapäivästä eväät yrittäjyyteen ja parhaat idet pyydystekniikkaan

Tulevan kalastajapäivän tavoitteena on tarjota kalastajan työstä kiinnostuneille käytännönläheinen infopaketti ja tiekartta, millaisilla investoinnilla voi kalastajayrittäjyyttä tavoitella ja millaista tukea kalastajaksi ryhtyvä voi saada. Yrittäjäpolusta ja tukimahdollisuuksista saa henkilökohtaista neuvontaa Pellon kunnan elinkeinoyhtiön yritysneuvoja Mika Rinteen ja Lapin kalaleaderin aktivaattori Markku Karjalaisen yritysklinikalla.

Metsähallituksen kalastuksen erityisasiantuntija Markku Vierelä kokoaa yhteen näkemyksen Länsi-Lapin suurjärvien mahdollisuuksista kaupalliselle ammattikalastukselle valtion vesillä. Onko lappilaisella Napapiiriltä pyydetyllä kalalla kysyntää? Ja millaiset kalaherkut maistuvat niin kotimaisille kuin ulkomaalaisille asiakkaille? Muun muassa näihin kysymyksiin on paikan päällä vastaamassa Hullu Poron keittiötoimenjohtaja Timo Nieminen.

Vankkaa kokemusta takana

Sataman piha-alueelta löytyy sitten vankkaa kokemusta kalastustyöstä sekä kokemusta ja näkemystä pyydystekniikasta sekä kalamarkkinoista.

Mestarit kisällien tukemana -klinikalta löytyy kokemusvuosia kalastustyöstä. Paikalla pyydysvälineiden kanssa ovat ammattikalastaja Risto Pyhäjärvi Lokan Luonnonvara osuuskunnasta ja Jouko Sirkkala miekojärveläinen ammattikalastaja Lapin Villikalasta.

Kalasataman kalahallin kalankäsittely -klinikalla pääset tutustumaan kalanjalostuksen koneisiin ja laitteisiin käsittelydemojen kautta. Ahvenen halkaisusta paineilmaveitsen toimintaan ja nahoituskoneen käytöstä pikapakastuksen saloihin. Kalasatamahalli demoklinikkaa pyörittävät miekojärveläisen JK-Tuotannon kalastajapariskunta Jukka ja Päivi Sirkkala.

Kalatalouden koulutuksesta ja tuotekehityksestä sekä kalastajien merkityksestä omavaraisuuden tekijöinä kokoaa yhteen yksi kalastajapäivän ideanikkareista Petri Muje, erityisasiantuntija Lapin AMK.

Lisätietoja:

Napapiirin kalahelmiä lautaselle - Miekojärven kalastajarekry -hankeesta: www.pello.fi
Pellon Kehitys oy yritysneuvoja Mika Rinne p. 040 152 2290
Kalastajapäivän ohjelma ammattikalastaja Jukka Sirkkala p. 0400 228 590