-

Ranualla vietettiin vauhdikasta Valtakunnallista kalastuspäivää

0 kommenttia

Valtakunnallisen kalastuspäivän tämän vuoden toinen Lapin aluetapahtuma vedettiin läpi Ranualla elokuun lopussa. Päivän aikana kalastukseen ja kalan käyttöön tutustui 160 ranualaista koululaista. Ranuan aluetapahtuman järjestivät Lapin Kalatalouskeskus ry, Ranuan 4H-yhdistys, Lapin Vapaa-ajan kalastajat ja Ranuan Martat.

Lapissa järjestettiin nyt jo toisen kerran kaksi alueellista Valtakunnallisen kalastuspäivän tapahtumaa. Tapahtuma on perinteisesti ollut aina Rovaniemellä. Toisen kalastuspäivän järjestäminen toisella paikkakunnalla on katsottu lisäävän alueellista tasa-arvoa.

Ranualla tapahtuma otettiinkin ilolla ja innolla vastaan. Päivän aikana kaikkiaan 9 ryhmää teki rasteilla erilaisia tehtäviä ja kokeilivat onkimista. 
Koululaiset perkasivat ja maistelivat muikkuja Ranuan Marttojen rastilla, tutustuivat maakunnan kalastukseen Lapin Kalatalouskeskuksen kanssa sekä kisasivat Jokaisenoikeus -pelissä ja arvuuttelivat kaloja Ranuan 4H-yhdistyksen rasteilla. 

Tapahtumapaikkana oli Ikosen puisto Ranuanjärven rannalla. Järvi antoikin runsaasti saalista – ahventa, särkiä ja jopa lahnoja. Onkimista ohjasivat Lapin Vapaa-ajan kalastajat.

Valtakunnallisen kalastuspäivän tapahtumaa on toteutettu yhteistyömuotoisena nyt kolmen vuoden ajan. Kumppanuus Lapin Kalatalouskeskuksen, 4H-yhdistysten, Marttojen ja Lapin Vapaa-ajan kalastajien kesken on syventynyt tapahtuma tapahtumalta. Yhteistyössä kalastuspäivän tapahtumaa on pyritty kehittämään yhä paremmin koululaisille toimiviksi. 

Ranualla ja tätä aiemmin Rovaniemellä kokeiltiin tänä vuonna kuuden rastin jakamista kahteen rastialueeseen. Ensimmäisen tunnin ajan puolet ryhmistä teki Marttojen, 4H:n ja Lapin Kalatalouskeskuksen rasteja. Samaan aikaan toinen puoli ryhmistä oli Kalastusrasteilla kalastamassa, kalastusvälineitä opiskelemassa ja Jokaisenoikeus-rastia tekemässä. Tunnin jälkeen ryhmät vaihtoivat rastialuetta.

Kahden rastialueen tavoitteena oli ennen kaikkea järjestää koululaisille lisää aikaa kalastamiseen, joka on suosituinta tehtävää koko kalastuspäivän aikana. 
Valtakunnallista kalastuspäivää vietettiin suurimmassa osassa maassa jo keväällä. Lapissa kalastuspäivän järjestäminen on koettu mielekkäämmäksi ja järkeväksi kesän päätteeksi.

Päivää rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö kalastonhoitomaksuvaroista.