-

Tiedote: Lohen kalastusrajoitukset jatkuvat Itämeren pääaltaalla

0 kommenttia

MMM:n tiedote: 

Neuvosto päätti Itämeren kalastusmahdollisuuksista vuodelle 2023, lohen kalastusrajoitukset jatkuvat Itämeren pääaltaalla

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto sopi 17.10.2022 vuoden 2023 Itämeren kalastuskiintiöistä Luxemburgissa. Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen on tyytyväinen päätökseen.

”Nyt hyväksytty ratkaisu on EU:n yhteisen kalastuspolitiikan periaatteiden ja Suomen tavoitteiden mukainen. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että neuvosto päätti jatkaa kaupallisen lohenkalastuksen kieltoa Itämeren pääaltaalla ja vapaa-ajan kalastuksen rajoittamista pääaltaalla. Näin Suomen rannikkovesiin ja jokiin pääsee aiempaa suurempi määrä lohia”, ministeri Kurvinen sanoo.

Pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiötä pidetään ennallaan 63 811 lohen määränä. Komissio ja muut Itämeren rantavaltiot tunnustivat Suomen onnistumiset lohenkalastuksen säätelytoimissa ja sitoutuivat mekanismiin, jolla Suomelle siirretään lisäkiintiötä Suomen rannikkokalastuksen ylläpitämiseksi nykytasollaan.

Lohen vapaa-ajankalastusta rajoitetaan kuluvan vuoden tavoin. Lohen vetouistelussa voidaan ottaa saaliiksi enintään yksi eväleikattu lohi päivässä kalastajaa kohden. Pohjoisella Itämerellä myös vapaa-ajan kalastuksen rajoitukset ovat huomattavasti pääallasta lievempiä. Niiden mukaisesti Suomen rannikkovesillä saadaan touko-elokuussa ottaa saaliiksi myös eväleikkaamattomia luonnonlohia.

Silakan kalastuskiintiötä Itämeren pääaltaalla suurennettiin 32 prosenttia monen vuoden leikkausten jälkeen. Pohjanlahdella silakkakannan kehityksessä on huolestuttavia piirteitä ja sen kiintiötä pienennettiin 28 prosentilla. Myös kilohailikiintiö pienenee 11 prosentilla. 

”Kokonaisuutena olen tyytyväinen ratkaisuun. Se on tieteellisen neuvon mukainen ja sen avulla tuemme parhaalla tavalla kalakantojen elinvoimaisuutta ja samalla takaamme myös kalastuselinkeinon tulevaisuuden”, ministeri Kurvinen summaa.

Lisätietoja:
Yksikön päällikkö Risto Lampinen, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 295162458