-

Uusia ja vanhoja kalastuksenvalvojia koulutettiin Rovaniemellä

0 kommenttia

Rovaniemellä opiskeltiin maaliskuun aluksi kalastuksenvalvonnan lakeja ja käytäntöjä Kalatalouden Keskusliiton järjestöjohtaja Risto Vesan ja lakimies Elias Rauhalan johdolla. Kalastuksenvalvonnan koulutuksen järjestivät yhteistyössä Kalatalouden Keskusliitto ja Lapin kalatalouskeskus.

Koulutuspäivän lopuksi Lapin ely-keskus järjesti kalastuksenvalvojan kokeen osallistujille.

Koulutukselle oli hyvä kysyntä, sillä osallistujia oli tällä kertaa kolmisenkymmentä henkeä. Yli puolet ilmoitti olevansa uusimassa kalastuksenvalvojan korttiaan. Monella heistä kortti on vanhenemassa kesäkuulla. Loput osallistujista olivat uusia kalastuksenvalvojia.

Risto Vesa totesi, että kalastuksenvalvojakonkareille eli korttiaan uusineille ei ole helpotuksia kokeen suhteen, vaan heidän suoritettava koe kuten uusien valvojienkin. 

Viisituntisessa koulutuksessa käytiin kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely, toimivalta, kalastusta koskeva lainsäädäntö sekä kalastusrikokset ja niiden seuraamukset. 

Lounaan jälkeen kalastuksenvalvojan korttia tavoittelevat perehtyivät hallintolainsäädäntöön, yhteistoimintaan viranomaisten kanssa sekä turvallisuuteen vesillä ja jäällä. Koulutus antoi myös asiakaspalvelutaitoja, joita tarvitaan kalastajien kanssa tekemisissä ollessa.

Elias Rauhala korosti moneen otteeseen pelisilmän käyttöä valvontatilaisuudessa. Se tarkoittaa, että kalastuksenvalvojan on ajateltava tilanteessa myös asiakkaan eli kalastajan näkökulmaa.

”On hyvä miettiä kohtuullisuutta ja arvioida tilannetta siten, että ei aiheuteta suhteetonta vaivaa rikkomukseen nähden”.
Kalastuksenvalvojan kortti on voimassa kymmenen vuotta.